Vad innehåller honungen?
Honung är en fantastisk smakbärare, ja, allt blir godare med honung.
Men vad är det som gör honung
inte bara så god utan också
så oerhört nyttig?
Förutom högvärdigt frukt – och
druvsocker innehåller honungen
inte mindre än 13 olika mjölksyrabakterier!
Här finns också en mängd mineraler och enzymer som
hjälper vår matsmält-
ning. Diastas bryter ner stärkelse, invertas bryter ner socker
och glukosoxidas omvandlar
druvsocker till väteproxid och
glukonsyra. Dessa två ämnen är bakteriedödande och
förstärker honungens positiva verkan
mot t ex förkylningar orsakade av bakterier.
I honung hittar vi vitamin C, B1, B2-komplex, B6 och H.
Bland mineralerna finns gott om kalium, natrium, kal-
cium, fosfor, svavel, klor, järn, magnesium och andra spår-
element.
Jämför gärna med hushållssocker som endast
innehåller rörsocker från sockerbetor, inget annat!
Flytande eller
fast honung?
Nyslungad honung är alltid flytande. Efter en tid bildas
kristaller och honungen blir fastare. Hög druvsockerhalt
påskyndar
processen. Ljus honung har hög druvsockerhalt
och kristalliseras snabbt, mörk honung har hög andel
fruktsocker och kristalliseras långsamt.
I mina recept använder jag såväl fast som flytande honung.
Har du bara fast hemma - värm den snabbt
så
håller den sig flytande länge!
Honung förgyller!
(Ur ”Härliga bakverk och desserter med honung”
av Anna Danielson, Häverö Biodlarförening)
Häverö Biodlareförening
c/o Danielson
Singö 901
760 45 Grisslehamn
Tel 0175-10154 Mob 0708-527238