Honung - Det Flytande Guldet

Vad innehåller honungen?

Honung är en fantastisk smakbärare, ja, allt blir godare med honung.

Men vad är det som gör honung inte bara så god utan också

så oerhört nyttig?

 

Förutom högvärdigt frukt – och druvsocker innehåller honungen

inte mindre än 13 olika mjölksyrabakterier!

Här finns också en mängd mineraler och enzymer som hjälper vår matsmält-

ning. Diastas bryter ner stärkelse, invertas bryter ner socker

och glukosoxidas omvandlar druvsocker till väteproxid och

glukonsyra. Dessa två ämnen är bakteriedödande och

förstärker honungens positiva verkan

mot t ex förkylningar orsakade av bakterier.

 

I honung hittar vi vitamin C, B1, B2-komplex, B6 och H.

Bland mineralerna finns gott om kalium, natrium, kal-

cium, fosfor, svavel, klor, järn, magnesium och andra spår-

element. Jämför gärna med hushållssocker som endast

innehåller rörsocker från sockerbetor, inget annat!

 

Flytande eller fast honung?

Nyslungad honung är alltid flytande. Efter en tid bildas

kristaller och honungen blir fastare. Hög druvsockerhalt

påskyndar processen. Ljus honung har hög druvsockerhalt

och kristalliseras snabbt, mörk honung har hög andel

fruktsocker och kristalliseras långsamt.

I mina recept använder jag såväl fast som flytande honung.

Har du bara fast hemma - värm den snabbt så

håller den sig flytande länge!

 

Honung förgyller!

 

(Ur ”Härliga bakverk och desserter med honung”

av Anna Danielson, Häverö Biodlarförening)

 

 

 

 

Häverö Biodlareförening

c/o Danielson

Singö 901

760 45 Grisslehamn

Tel 0175-10154 Mob 0708-527238